03
Mar
2018
Çatlak Topukların Nedenleri Nedir?

Tarihte bir kadının ayağının güzelliği ile ilgili birçok şiir yazılmıştır. Ayrıca, kadın ayakları tasvir eden inanılmaz resimler var. Ayrıca güzel ayakları öne çıkaran birçok reklam var. Ancak, kusursuz ayaklara sahip olmak zaman alan bir görevdir.

Düzenli çalışma ve yoğun programlar ile kusursuz ayaklara sahip olmanız mümkün. Ayak topuklarındaki çatlamanın nedenleri çeşitli faktörlerden dolayı olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:

Topuklardaki Çatlamanın Nedenleri?

1. Uzun süreli ayakta kalmak, ayaklarda sertleşmeye ve daha sonra çatlak oluşmasına neden olabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmanın tek yolu destekli ayakkabı kullanmaktır. Ayrıca, uzun süre ayakta kalmak zorundaysanız sık sık ara verin.

2. Sert zeminler ayaklarda çatlaklara neden olabilir. Derideki sürekli baskı, sorunu şiddetlendirebilir. Uzun vadede, topuk kemik çıkıntısı şiddetli ağrıya neden olur.

3. Obezite, uzun süreli ayakta kalma ile birlikte ayaklarınız üzerinde baskı oluşturabilir.

4. Sürekli aynı tür ayakkabı giyenler, özellikle düztabanlı ayakkabı giyenler çatlaklarla karşılaşabilir. Ayaklarınızın açıkta kalan kısmı da çatlakların oluşmasına neden olabilir.

5. Sürekli suya maruz kalmak çatlamış topuklara yol açar. Bu çoğunlukla mesleki bir tehlikedir.

6. Çatlak cilt yaşla birlikte zamanla kalınlaşır. Yaşınız arttıkça cildiniz elastikiyetini ve nemini kaybetme eğilimindedir.

7. Çok fazla sıcak duş, cildinizin geri kalanında olduğu gibi topuğunuzda da aynı etkiye sahiptir. Pedikür sırasında bile buharlı sıcak suyu kullanmayın. Günde iki kez ayaklarınızı yıkamak ve her yıkamadan sonra kuru havlu ile kurutmak topukları korumaya yardımcı olur.

8. Vitamin eksikliği, diyabet, tiroid durumu ve sedef hastalığı gibi tıbbi durumlar da çatlamış topuklara neden olabilir.

9. Topuklarınıza sert sabunlar kullanmaktan kaçının. Cildin nemini giderir!

10. Çok fazla fırçalama, cildinizde aşırı miktarda kuruluğa ve çatlaklara yol açan çok sayıda katmanın alınmasına neden olabilir.

11. Fakat nedenlerin en önemlilerinden biri su eksikliğidir. Çok miktarda su içmeniz tavsiye edilir.