28
Mar
2018
Cildiniz kalp atışı hakkında ne diyor!

Utah State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kalp atışlarını ölçmek için video kamera ile ölçüm gerçekleştirdiler. Elektrik Mühendisliği Profesörü Jake Gunther ve eski öğrencisi Nate Ruben, bir video kamera ve özel yazılım kullanarak kalp frekansını hesaplayan USU patentli teknolojiyi icat ettiler.

Araştırmaları kapsamında konuşan Profesör Gunther "Kalbiniz atardamar ve damarlarınız aracılığıyla kan dolaştırdığında, cildinizin ışık miktarı ölçülebilir miktarlarda değişir" dedi. Gunther; "Çıplak gözle göremiyorsunuz, ancak sistemimiz bir kameradan gelen görüntüleri işlerken değişiklikleri ortaya koyabiliyor" açıklamasında bulundu. Gunther açıklamasında ayrıca; "Video kameralar, resimleri kırmızı, yeşil ve mavi değerlerine kaydeder. Yeşil kanal kalp atış hızını tahmin eder. Kandaki hemoglobin, yeşil ışık için absorpsiyon zirve noktasına sahiptir. Kalp, deriye yakın arterlere kan pompaladığında daha fazla yeşil ışık absorbe edilir ve daha az yansımaya neden olur, bu da kamera görüntülerinde daha az yeşil değere eşittir. Sistem renk verilerini işler ve yüz, boyun veya kollarda görünür olan bölgenin ortalamasını hesaplar. Bu temassız izleme sistemi, bebek monitörlerinde ve egzersiz donanımlarında olmak üzere devrim yaratabilir. Mucitlerin tasarımının gelecekteki bir versiyonu, kan basıncını veya kan oksijen seviyelerini izleyen hastaneler olabilir" dedi.

Ortak imalatçı ve USU mezunu Nate Ruben "Sistemimizin çalışması nabız oksimetreye benzer. Fakat cilt dokusu yoluyla iletilen ışığa bakmak yerine, ondan yansıyan ışığa bakıyoruz. Bu fikir karım 2012'de ilk çocuğunu doğurduğunda geldi. Tüm yeni anneler gibi çocuğumuz uyurken sürekli kontrol ediyorduk. Bu sırada aklıma geldi; daha iyi bir bebek monitörü yapabilirdim. O sırada, bebeğin kalp atışını tahmin etmek için, web kamerası kullanıyordum. Ancak teknoloji bir engel oluşturuyordu, uyuyan bebekler hareketsiz durmuyor, yani kamera harekete bağlı olarak yarışan sinyalleri yavaş yakalıyordu. Bununla birlikte Gunther'le, ihtiyaç duyduğumuz sinyalleri yakalayacak bir yolu geliştirdik. Bunu yaptık, onu başardık." dedi.

Mucitler, patentli teknolojilerini Photorithm Inc. adlı yeni bir şirket ile piyasaya sürmeyi hedefliyor. Gunther ve Ruben, ayrıca bebeklerin uykularında solunumunu algılamak için benzer bir yazılım kullanan Smartbeat adlı yeni bir bebek monitörü sistemi üzerinde çalışıyor.