22
Mar
2018
‘Elektronik cilt’ üretildi!

Colorado Üniversitesi Boulder araştırmacıları, kendiliğinden iyileşebilen ve tamamen geri dönüşümlü olan "elektronik cilt" tipi geliştirdiler.

Kendini İyileştirebiliyor

E-cilt olarak bilinen elektronik cilt, insan derisinin işlev ve mekanik özelliklerini taklit edebilen ince, yarı saydam bir malzemedir. Araştırmacılar, çeşitli tıbbi, bilimsel ve mühendislik alanlarındaki değerlerini fark ettikleri için şu anda dünya çapında laboratuvarlarda farklı türde ve boyutta giyilebilir e-derilerin geliştirilmesi için çalışılıyor.

CU Boulder kimyası ve biyokimya ile araştırma çabasına öncülük eden Yardımcı Profesör Jianliang Xiao, "Burada benzersiz olan, e-cildin kendini iyileştirebilmesi ve oda sıcaklığında tamamen geri dönüştürülebilmesine olanak tanıması" dedi. Xiao ayrıca; "Her yıl dünya çapında üretilen milyonlarca ton elektronik atık göz önüne alındığında, e-cildimizin geri dönüştürülebilirliği ekonomik ve çevresel anlamda iyi sonuçlar vermektedir” diye ekledi.

Yeni CU Boulder e-cildinin diğer bir yararı, aşırı stres vermeden orta derecede ısı ve basınç uygulayarak, insan kolları ve robotik eller gibi kavisli yüzeylere kolayca uyum sağlaması. "Diyelim ki, bir bebeğin bakımında bir robotun olmasını istediniz" diyen Xiao; "Bu durumda e-deriyi bebeğin baskısını hissedebilecek şekilde robot parmaklarına entegre edebilirsiniz.” diye sözlerine ekledi.

Cildin geri dönüşümü için cihaz, polimerlerin oligomerler (polimerizasyon derecesi genellikle 10'un altında olan polimerlere), etanolde çözünen monomerler (polimerlerin içine birleştirilebilen küçük moleküllere) içine batırılır. Gümüş nanoparçacıklar çözeltinin altına gömülürler. Xiao, "Geri dönüştürülmüş solüsyon ve nanoparçacıklar daha sonra yeni, fonksiyonel e-cilt yapmak için kullanılabilir" dedi.