23
Mar
2018
Gelecekte kan testi ile cilt kanseri tespit edilebilecek!

Kanser Araştırması yapan İngiliz bilim insanları, ileride kan testinde cilt kanseri hastalığının tespit edilebileceğini belirtti.

Onkoloji Yıllıkları'nda yayınlanan bulgular, yeni immünoterapi tedavilerinden yararlanacak hastaların tanımlanmasına yol açabiliyor. İngiltere Manchester Enstitüsü Kanser Araştırması ve Christie NHS Vakfı’ndan bilim insanları, 161 hastadan ameliyattan sonra alınan evre 2 ve 3 melanomlu kan örneklerini inceledi. Daha sonra, melanom deri kanserlerinin %70'inde - BRAF ve NRAS ile bağlantılı olan iki gendeki sorunları araştırdılar. Beş yıl sonra, iki genin herhangi birinde pozitif kan testi uygulayan hastaların %33'ü hayattaydı, buna karşılık olmayanların %65'i hayatını kaybetti. Sonuçlar, iki genin herhangi birinde sorun olan hastaların, cilt kanserinde bir yıl geri dönme olasılığının çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Erken Uyarı Sistemi

Manchester Üniversitesinde bulunan Profesör Richard Marais, "Gelişmiş melanomlu bazı hastalar için kanser sonunda geri geliyor. Bu hastaların kim olduğunu tahmin etmek için doğru testlerimiz yok. Bulgularımız gerçekten cesaret vericidir. Bu kanserin geri gelip gelmeyeceğini kesin olarak tahmin etmek için bir testtir. Tümör DNA testini kullanabilirsek, hangi hastaların yeni immünoterapiden fayda sağlayacağına daha kolay karar verilebilecek. İlk tedavilerini tamamladıktan sonra düzenli kan testlerine gelmeleri yeterli olacak" dedi.

İngiltere'nin Kanser Araştırmacısı Profesör Karen Vousden, "Bir kanserin geri dönüp dönmeyeceğini önceden gösterecek bir erken uyarı sistemi geliştirebilmek, hastalar için gerçek bir fark yaratabilir. Bunun gibi araştırmalar, ileri cilt kanseri ile başa çıkmamızı kolaylaştırabilir" dedi.