19
Nis
2018
Neden göz altı morlukları oluşur?

Hemen hemen herkes göz altlarındaki morluklardan şikayet eder. Normalde göz altı morluğu gibi bir sıkıntısı olmayan insanlar bile birkaç gün uykusuz kaldığında veya uzun saatler boyunca bilgisayar başında çalıştığında yorgunluk hemen gözlere yansır. Bu durum dışında göz altı morluğunun bir çok nedeni olabilir. İşte bunlardan bazıları;

Yüzün yapısı
İçe çökük göz yapısına sahip yani çukur göz yapısına sahip kişilerde göz altlarına gölge düşern. Göz altları olduğundan daha koyu görünür. Bu durumda kadınlar, göz altı kapatıcılarını gönül rahatlığıyla kullanabilir.

Uyku sorunu
Yeterince uykuya zaman ayıramadığınız günlerde yüzünüz soluklaşırken göz altlarınız daha da koyu görünür. Üstelik, bu gibi durumlarda göz altı morluklarına göz altı torbaları da eşlik eder. Gözlerinizin altı uzun zaman bilgisayara baktığınızda da morarabilir.

Hiperpigmentasyon sorunu
Cilde rengini veren melanin maddesinin vücut tarafından gereğinden çok üretilmesi halinde, cilt renginde lekeler veya koyuluklar oluşur. Melaninin vücutta neden fazla üretildiği ise genetik faktörler, güneş ışınları, hormonal değişiklikler ya da ciltte iltihaplanma gibi farklı nedenlere bağlı olabilir.

İlaçlar
Bazı ilaçlar kan damarlarının genişlemesine yol açar ve bu da göz altında morluklara neden olur. Bu bölgedeki deri hassas olduğundan dolayı, kan akışının artması deri altından görünür hale gelir. Yüksek tansiyon ilaçları bu ilaçlara örnek olarak verilebilir.

Sinüzit / Astım
Astım hastasıysanız ya da alerjiniz varsa, göz altında bu bölgenin etkilenmesinden dolayı göz altında morluklar oluşabilir. Sinüslerdeki tıkanıklık ya da burun tıkanıklığı da göz ve burun arasındaki damarları genişletebilir, kan toplanmasına neden olur ve böylelikle bu damarlar daha koyu görünürler.

Yaşlılık
Yaşlandıkça göz altlarındaki deri de hassaslaşır ve bu da göz altındaki halkaların daha koyu görünmesine neden olur. Kırışıklıklar ve deri sarkması da göz altlarında gölgelenmeye ve bu bölgenin daha koyu renkte görünmesine neden olabilir. Düzenli bakımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün.

Hamilelik dönemi
Hamilelik sürecinde ya da regl oldukları dönemde, kadınların cilt rengi solgunlaşabilir ve bu da göz altlarının daha koyu görünmesine yol açar.

Yaşam tarzı
Sigara ve alkol pek çok soruna yol açtıkları gibi göz altındaki morlukların da baş sorumlusu olabilir. Sigara kandaki oksijen miktarını azaltır, alkol ise uyku düzensizliği, sıvı kaybı gibi etkileriyle göz altına giden kanı olumsuz etkiler.

Beslenme
Dengeli beslenme tüm vücut için gereklidir. Doğru şekilde beslenmiyorsanız cildiniz ve kanınız gerekli besinleri almadığı için göz altınızda renk değişikliği ve morarma ortaya çıkabilir.
Düzenli yaptıracağınız bakımlarla bu tür sorunları önleyebilirsiniz.