19
Mar
2018
Kepek ve Kuru Saç Derisi Arasındaki Fark Nedir?

En sevdiğiniz siyah tişörtünüzün her yerinde küçük beyaz lekeleri bulmak ne kadar can sıkıcı bir şey olduğunun farkındasınızdır. Peki kepek tam olarak nedir? Kuru bir kafa derisinden farkı nedir? New York şehrindeki Union Square Laser Dermatology'nin Dr. Jennifer MacGregor, konu hakkında değerlendirmelerini paylaştı.

Kepek Nedir?

Kepek aslında kafa derisinin dökülmesidir ve kepek genellikle seboreik dermatit adı verilen ortak bir deri sorunudur. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kepek ve seboreik dermatitin "aynı hastalığın sürekli bir spektrumunda" olduğunu öne sürüyor, ancak kepek kafa derisinin üzerinde iken, seboreik dermatit vücudun diğer bölümlerinde de görülebiliyor. Dr. MacGregor, seboreik dermatitin tipik olarak kafa derisinde, kulak arkasında ve kaşların ve burun deliklerinde olduğunu belirterek "Tipik yumuşak pul pul veya pullu lekelere benziyorlar ve bazen altta kızarıklık oluyor. Tüm yüz ve göğüste görünebilir" dedi. Seboreik dermatit "çok yaygın" diyen MacGregor, Journal of Clinical and Investigative Dermatology'de yapılan bir araştırmaya göre, durumun ve kepeklenmenin "yetişkin nüfusun yarısını etkilediği" tahmininde bulundu.

Seboreik dermatitin kesin nedeni tam bilinmiyor, fakat Mayo Clinic, kepek sorununun deride yağ salgıları içinde bulunan bir maya adı verilen Malassezia ile ilişkili olabileceğini ya da bağışıklık sisteminin düzensiz tepkisi sonucu oluşabileceğini dile getiriyor. Parkinson hastalığı veya HIV ile yaşayanlarda durum daha da kötüye gidiyor.

Kuru Saç Derisi Nedir?

Kuru bir kafa derisi, diğer yandan, kuru cildin bir sonucu olabilir. MacGregor, kuru cildin yaşla birlikte daha da kötüleştiğini hatta kalıtsal olabileceğini söylüyor; "Kuru cilt sıklıkla egzama ile ilişkilendirilir. Egzama semptomlarının şiddeti kişiden kişiye değişir."

Farkı Nasıl Anlarsınız?

MacGregor'a göre, hem kuru kafa derisi hem de kepeklerin dökülmesi tam olarak aynı şekilde görünebilir; bu nedenle her iki koşulda gerektiği gibi davranmak için doğru teşhise ihtiyacınız var.

Onları Nasıl Engellersiniz?

MacGregor'a göre, sıcak (çok sıcak olmayan) su ile duş almak ve yüzünüze nemlendirici uygulayarak nazik bir cilt bakımı rutini ile güne başlamanız gerekir. MacGregor, ayrıca şiddetli kaşıntı ve dökülmenin bir doktor tarafından reçete edilen anti-inflamatuar topikal ilaçlar gerektirebileceğini sözlerine ekledi.