17
Mar
2018
Bilgisayarınızdan gelen ışık gerçekten cildinizi yaşlandırıyor mu?

Güzellik endüstrisi, akıllı telefonlar ve bilgisayar ekranları tarafından yayılan mavi ışıkları engellemek için ürünler üretiyor. Ancak HEV ışığının erken yaşlandırmasının bilimsel kanıtı ne?

Her saat ekranlara baktığınızı biliyoruz; bizi aptal yapıyor, bizi mahvediyor, uyku düzenimizi bozuyor ve muhtemelen bizi öldürüyor. Ancak en iddialı sözler, "mavi ışık bizi daha yaşlandırabilir" oldu. Ve bunun için "Screen Face" gibi ürünler piyasaya çıktı. Güzellik endüstrisi bünyesindeki bazı uzmanlar, mavi ışığın bizi yaşlandırabileceğini açıkladı.

Mavi ışığın zararlı olup olmadığı, bir süredir fototerapistleri ve dermatologları meşgul ediyor. Şimdi iddialar cildin yaşlanmasına doğru ilerledi. Ancak bu iddiaların arkasında herhangi bir bilimsel kanıt var mı? Cilt Bakım Uzmanı Birnie'ye göre, koyu cilt tiplerinin, alın ve göz çevresindeki melazma gibi, ışığa maruz kaldıktan sonra cilt pigmentasyonunun kötüleştiğini öne süren bazı veriler var; "O mavi ışıkla hiper pigmentasyonun ürediğini fark ettik. Bununla birlikte, 'ekran yüzü' teorisini kesin olarak desteklemiyor olsa da, mavi ışığın güneş ışığında olduğu kadar ekran ışığında da bulunduğu göz önüne alınıyor."

"Bazen geniş spektrumlu, beş yıldızlı bir SPF50 ürünü kullanıyorum ve hala cilt koyulaşmasıyla ilgili sorun yaşıyorum" diyen Bernie şöyle devam ediyor:

"HEV'in cihazlarından geldiğini gösteren hiçbir kanıt yok. Bütün gün bir bilgisayar önünde oturuyorsanız ve monitörünüzün yanında bir pencere varsa, sanırım pencereden, bilgisayardan daha çok endişelenmelisiniz."